Door de ogen van een kleurenblinde

Door de ogen van een kleurenblinde

april 17, 2020 1 Door Karen

Onlangs hebben onderzoekers aan de Universiteit van Tel Aviv een contactlens ontworpen voor mensen met deuteranomalie, een vorm van kleurenblindheid.1 https://www.eurekalert.org/pub_releases/2020-03/tos-hcl030420.php Met deze lens zouden patiënten in staat zijn om nagenoeg alle kleurtinten te zien zoals een persoon met normaal zicht. Voorlopig is de lens nog niet te koop, maar de eerste stap is dus alvast gezet.

Deuteranomalie is de meest voorkomende vorm van kleurenblindheid: ongeveer 5% van de mannen en 0,4% van de vrouwen heeft er last van. De oorzaak is te vinden bij het slecht functioneren van een bepaalde groep kegeltjes op het netvlies die instaan voor het registreren van groene tinten. Bij sommige mensen werken deze zelfs helemaal niet, men spreekt dan van deuteranopie. Andere vormen van kleurenblindheid zijn protanomalie/protanopie (problemen met rode tinten), tritanomalie/tritanopie (problemen met blauwe tinten) en achromatopsie, waarbij men enkel nog grijstinten waarneemt. Deze vormen zijn veel zeldzamer.

Met de nieuwe contactlens kunnen deuteranomalie-patiënten de wereld zien door de ogen van een niet-kleurenblinde. Maar kunnen we dit ook omkeren? Hoe ziet het dagelijkse leven er eigenlijk uit wanneer je problemen hebt met die verdomde kegeltjes? Als persoon met normaal kleurenzicht heb ik het me al vaak afgevraagd. Door enkele zelf genomen beelden uit het dagelijkse leven door deze simulator te halen, vond ik het antwoord. Hieronder zie je het resultaat: gebruik de slider om het verschil te zien tussen de beelden met deuteranomalie (links) en normaal zicht (rechts). Het lijkt wel op leven met een permanente vintage instagramfilter. Dus, euhm, wanneer wordt die omgekeerde lens ontworpen?