Winkelkarren 🛒 en andere emoji’s

Winkelkarren 🛒 en andere emoji’s

mei 17, 2020 0 Door Karen

Sinds de komst van het coronavirus zijn we met z’n allen veel afhankelijker geworden van digitale communicatie. Maar welke invloed heeft ‘het nieuwe normaal’ op de berichten die we sturen? De blog emojipedia.org onderzocht het gebruik van emoji’s in deze crisistijd, als deel van een langer lopend onderzoek waarbij de evolutie van het emojigebruik in kaart wordt gebracht. Een analyse van 68 miljoen wereldwijde tweets uit april 2020 bracht enkele opvallende veranderingen aan het licht.

Zo zijn er enkele emoji’s die recent een grote stijging hebben gekend in gebruik. Een daarvan is de winkelkar 🛒, die in vergelijking met augustus 2019 meer dan 20 keer populairder is geworden. Terwijl de emoji voordien niet zo veel gebruikt werd, is deze door de grote hoeveelheid berichten over drukke supermarkten en hamstergedrag relevanter dan ooit. Ook andere emoji’s hebben recent een stijging gekend die kan toegeschreven worden aan de huidige omstandigheden, zoals het virus 🦠, het gezichtje met mondmasker 😷, en de biddende handjes 🙏. Die laatste staat nu op de achtste plaats in de lijst van meest populaire emoji’s in april. Op kop in deze lijst staat al langere tijd het lachende gezichtje 😂, waarvan de populariteit onveranderd is gebleven deze periode.

Andere emoji’s zijn recent dan weer minder populair geworden, zoals de voetbal ⚽ en honkbal ⚾, beiden nog slechts half zo veel gebruikt als voordien: een effect dat hoogstwaarschijnlijk verklaard kan worden door het gebrek aan sportactiviteiten. Ook het vliegtuig ✈️ heeft de helft van zijn populariteit verloren, al verklaart emojipedia dat dit deels te wijten is aan andere, meer seizoensgebonden factoren. Maar ook andere emoji’s in de ‘travel and places‘ categorie hebben een daling gekend.

De verandering in emojigebruik is niet het enige emoji-gerelateerde gevolg van de crisis. In april werd namelijk aangekondigd dat er mogelijks geen nieuwe emoji’s zullen verschijnen in 2021, wat wel eerst voorzien was. Het Unicode Consortium, de instelling die regelmatig nieuwe emoji’s uitbrengt, heeft namelijk ten gevolge van de situatie vertraging opgelopen. Wie niet tot 2022 kan wachten, geen zorgen: dit jaar komen wel nog nieuwe emoji’s uit die al langer op de planning stonden, op sommige platformen zijn ze zelfs al beschikbaar. Deze set bevat onder andere enkele genderneutrale symbolen en een anatomisch correct hart. En bubble tea!